Hae
Rosa Camilla

Mistä energiaa arkiliikuntaan pimenevässä syksyssä?

 

Päätä särkee. Silmälasit jäivät taas päivän ajaksi repun pohjalle, kun en jaksanut käydä pesemässä aamusta niitä. Kello lyö jo viittä yli neljän, mutta palaveri tuntuu vain venyvän ja venyvän. Pitäisi jaksaa käydä kotimatkalla Prismassa, keksiä jotain nopeaa syötävää kiljuvaan nälkään ja imuroida kissanhiekan valtaama alakerta. Väsyttää, kiukuttaa ja ulkona ulvoo syystuuli. Mieli on matalalla. Vieläkö pitäisi lenkkipolullekin jaksaa tänä iltana? 

 

 

Tositarina, vaikkakin nyt onkin ollut ihan poikkeuksellisen hulppeita syyssäitä koko viikon ajan. Havahduin kuitenkin pohtimaan viikon puolivälissä, että mistä ihmeestä jotkut repivät energiaa viiden päivän salitreeneihin, kun itse en jaksa nousta sohvalta edes kävelylenkin vertaa. Olo oli kuin katujyrän alle jääneellä – aivoissa vaan pihisI höyrylaivan tapaan koko päivän kestänyt palaverisuma, eikä edes kofeiini tunnu piristävän. Samalla kuitenkin sinnittelin, sillä tiesin, että ulkoilu tekisi juuri siinä tilanteessa tosi hyvää. Aina, kun olen ollut rättipoikki, kiukkuinen ja väsynyt, on lenkille raahautuminen pelastanut loppupäivän. Raikas ilma, kylmänä piiskaava tuuli tai sade, tai joskus jopa ihana auringonpaiste, kevyt sykkeen kohotus ja mielen tyhjennys. Kroppa herää kahdeksan tunnin toimistopäivän jälkeen ihan eri tavalla eloon, työasiat tulee käsiteltyä ja siivottua takaisin mielen perukoille sekä yleensä miehen kanssakin tulee rupateltua niitä näitä, bondattua ihan eri tavalla. Kun se arkiliikunta on mielelle ja keholle niin hitsin tärkeää, vaan miten kohottaa energiatasoja pimenevää iltaa kohden?

 

 

Kehon ravitseminen, laadukas uni ja tauot pitkin päivää. Niistähän sen hyvinvoinnin pitäisi arjessa koostua. Näihin sudenkuoppiin olen kuitenkin itse kompastunut nyt useana päivänä, kun kunnollisia taukoja ei tule töissäkään pidettyä eikä ruokaakaan ehdi juuri sulattelemaan. Uni on ollut vähän mitä sattuu, ergonomia pöydän ääressä heikko ja sitä rataa. Ei se kone vaan käynnisty, varsinkaan pitkän päivän jälkeen, jos välipalat on syömättä eikä kaapissa ruokaa. Eli vaikka peruspilarit eivät olisikaan kunnossa, niin paljon auttaa myös puhdas suunnitelmallisuus. Katso, että jääkaappi on täynnä etkä joudu täydentämään sitä kovalla kiireellä ja nälkäisenä – never a good combo. Valmistele välipalat ja aikatauluta päiväsi niin, että omaa aikaa jää iltaan. Eihän sitä liikkumista tapahdu, jos ei aikaa ole.

Yhtenä avainsanana on ehdottomasti kuitenkin helppous. Sain hiljattain testiin TWOgether Training-jäsenyyden puoleksi vuodeksi, mitä aion hyödyntää näinä pimeinä kuukausina niin paljon, kuin vaan kroppa jaksaa. Kyseessä on online-palvelu, josta löytyy viikoittain uusia treenejä toteutettavaksi kotona, kehonpainolla tai pienillä apuvälineillä. Kuminauhoilla tai vesipulloja painoina käyttämällä saa jo ihan huippupolttavan lihaskunnon tehtyä, eikä liikkumiseen tarvitse aikaakaan tuhrata puolta tuntia enempää. Palvelusta löytyy toki myös jooga-tunteja ja kehonhuoltoa, sekä jopa vinkit juoksuharjoittelun aloittamiseen. Minusta juuri tämänkaltaiset palvelut ovat tärkeässä asemassa, kun ei ole mahdollisuutta lähteä Bodypump-tunnille eikä ulkona vihmova räntäsade houkuttele metsäpolulle – voi valita itselleen helpon tavan ympätä liikuntaa kiireiseen arkeen. Jaan fiiliksiäni tästä palvelusta enemmän varmaankin tarkemmin Instagramin puolella, mutta vinkiksi teille jo nyt!

 

 

Toisaalta joskus auttaa ihan vaan se, että nostaa perseen ylös penkistä. Näin raffisti sanottuna. Ja ainakin se omalla kohdallani toimii, haha! Eli ruoskii itseään hiukan liikkeelle, niin kummasti ne energiatasotkin nousevat kohisten, alun rämpimisen jälkeen. En myöskään sanoisi turhaan huonoa sanaa ystävästämme kofeiinista, vaikka se onkin kiistanalainen yhdiste. Suomalainen suodatinkahvi on kyllä kokemuksena itsessään jo piristävä, mutta ihan oikeasti, turha siitä yhdestä kupista kahvia on tuntea mitään omantunnon tuskia, jos et toki jo valmiiksi lipitä yli neljää kuppia päivässä. Kaamos on kuitenkin täällä Suomessa ihan tosi juttu, ja aiheuttaa monille vireystason laskua, jopa masentuneisuutta.

Arkiliikunta on joka tapauksessa todella tärkeää, eli ylös, ulos ja lenkille siitä!

Kerro kommenteissa sun vinkit energiatasojen kohottamiseen! 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *