Hae
Rosa Camilla

Kirja- ja dokkarisuosikkeja kevääseen

Olen jo pitkään halunnut tulla jakamaan teille kirja- ja dokkarisuosituksia, mutta jotenkin se on vain jäänyt. Instagramin tarinan puolella olen toisinaan maininnut esimerkiksi dokkareista, kun hyviä on osunut kohdalle, mutta koitan nyt saada kaikki yhdelle listalle. Totuushan on nimittäin se, että meidän taloudessa ei juurikaan katsota mitään fantasia- tai draamasarjoja, koska ne eivät yksinkertaisesti herätä kiinnostusta. Sen sijaan tuijotellaan erilaisia dokumentteja päivät läpeensä. Yleensä ne liittyvät rikoksiin, mutta myös muunlaiset dokumentit kiinnostavat. Sanotaanko siis, että National Geographic Channel on meidän ikisuosikki, haha!

Näiden lisäksi olen alkanut kuluttamaan pitkiä junareissuja äänikirjojen parissa. Hyvin harvoin ehdin istumaan oikean kirjan kanssa alas, jolloin äänikirjoista on ollut suuri apu. Esimerkiksi imuroinnin, pyykkäämisen ja matkustamisen lomassa voi heittää napit korville, ja kirjan pauhaamaan! Ihan huippukeksintö. Kokosin alle siis myös viime aikoina lukemiani kirjoja, joissa on ollut jotain erityistä.

Lue alempaa mun tämänhetkisiä suosikkeja! Varoitus: lista on pitkä. 

 

 

VIIME AIKOJEN LEMPPARIKIRJOJA

Anna Ekberg – Kadotettu nainen

Tämä kirja on itseasiassa vielä kesken, mutta olen jo sen verran pitkällä, että voin kertoa kirjasta mielipiteeni. Tarina on pohjimmiltaan raaka kertomus epäoikeudenmukaisuudesta, ja asettaa minusta todella vahvan kontrastin sille, mitä elämä on kehitysmaissa ja millaista se on pohjoismaissa. Tarinan kerronta on todella kuvailevaa, ja tarina itsessään ihan uskomaton – välillä joutui ihan pysäyttämään, ja miettimään, että näinkö helppo sitä on täällä lintukodossa unohtaa, että vastaavia asioita tapahtuu ihan oikeassakin elämässä.

Juha Rautaheimo – Hermo (Murharyhmän mies)

Ahmin tämän kirjan niin nopeasti, kuin vain pystyin, niin hyvä se oli! Rautaheimo kuvaa kirjassa Suomen Poliisin historiaa, mutta myös erinäisiä tapauksia uransa varrelta. Tapahtumia kuvaillaan niin kotoisalla tavalla, että kirja vetää mukaansa hyvin nopeasti. Samalla kirjassa eletään myös kirjoittajan oman elämän käänteitä, niiden vaikutusta poliisityöhön, sekä pohditaan oikeaa ja väärää. Kirjassa esitetään myös argumentoitua kritiikkiä poliisia ja Suomen hallintoa kohtaan, mikä tekee kirjasta vielä helpommin lähestyttävän.

Heather Morris – Auschwitzin tatuoija

Tätä kirjaa voisi verrata listan ensimmäiseen kirjaan, sillä molemmissa kirjoissa käsitellään vaikeita asioita. Kirjan nimi kertoo siis jo tässä tapauksessa paljon siitä, mihin ajanjaksoon kirjan tapahtumat liittyvät, ja missä osassa maailmaa kirjassa eletään. Jotenkin, kaiken raakuuden keskellä, tarinaan on silti osattu luoda ripaus inhimillisyyttä – toivoa, rakkautta, uskoa. Vähän jopa lapsenmielisyyttä, haluttomuutta unohtaa elämän kauneus.

Katariina Vuori – Erään tapon tarina

Miten paljon surua voi alkoholi aiheuttaa yhdelle perheelle? Tämän kirjan luettuasi tiedät. Tosielämän tarina alkoholisoituneesta isästä on jotenkin riipivä, ja välillä ihan suututtaa. Ja samalla sitä pohtii, eikö me yhteiskuntana kyetä parempaan, jotta lapsella olisi hyvä ja turvallinen koti kasvaa. Jos jotain lukemista kaipaat, niin lue tämä kirja. Et taatusti tule  pettymään.

 

PERJANTAI-ILLAN DOKKARISUOSIKIT

Farmaseutti (Netflix)

Tämä dokkari taisi juuri vasta tulla Suomen Netflixiin tarjolle, mutta nousi heti meidän suosikiksi. Sarjassa yhdistyvät menetys, oikeuden puolesta taistelu, korruptio ja raha. Todella upea tarina poikansa menettäneestä isästä, joka ei suostunut luovuttamaan.

The Devil Next Door (Netflix)

Yhdysvalloissa asuva perheenisä vangitaan epäiltynä toisen maailmansodan aikaisista hirmuteoista, ja koko sarja keskittyy oikeudenkäyntien puimiseen. Kokonaisuutena tapaus oli minusta ihan käsittämätön, ja pisti miettimään esimerkiksi rikoksen vanhenemista, sekä oikeuslaitosten toimintaa.

The Confession Killer (Netflix)

Todella mielenkiintoinen tarina Yhdysvaltojen oikeuslaitoksen toiminnasta (jälleen kerran). Usea murha jää väärästä tunnustuksesta ja huonosta poliisityöstä johtuen tutkimatta, eivätkä omaiset ole tyytyväisiä.

Murhaportaat? (Netflix)

Perheen äiti kuolee omituisissa olosuhteissa, ja sarjassa ruoditaan tapahtunutta. Erittäin mielenkiintoinen tapaus, joka jättää miettimään. Jos vaan yhtään kiinnostavat rikostekniset asiat, niin tässä todella hyvä sarja katsottavaksi. Oma käsitykseni epäillystä muuttui joka jakson myötä, enkä lopussa tiennyt, mitä oikein ajattelisin tapahtuneesta!

Kuka murhasi Birgitten? (Yle Areena)

Taas kerran murhatapaus, joka on poliisien puolelta hoidettu selkeästi todella huonosti. Norjalainen Birgitte murhataan kotimatkallaan, eikä tapaus ole vielä koskaan selvinnyt.

Tell Me Who I am – Lewisin veljesten tarina (Netflix)

Tarina alkaa todella normaalisti – toinen veljeksistä menettää muistinsa, ja toinen auttaa palauttamaan sen kertomalla asioita nykyisyydestä ja nuoruudesta. Yllättäen tarina alkaa kuitenkin murentua, ja totuus menneisyydestä on todella hirvittävä. Veljesten tapaaminen videolla on todella koskettava, taisin jonkun kyyneleenkin tirauttaa loppua kohden.

Rikollinen mieli (Yle Areena)

Sarjassa haastatellaan suomalaisia vankeja. Todella silmiä avaava, jopa koskettava kurkistus vangin arkeen.

Neurons to Nirvana (Yle Areena)

Huumeiden, erityisesti psykoaktiivien merkitystä hoidossa ei päästä edes kunnolla tutkimaan niille asetettujen stigmojen vuoksi. Olen itse ollut ennen todella huumevastainen, mutta moni ihminen on saanut niistä oikein käytettynä apua erilaisiin terveydellisiin ongelmiinsa. Kannattaa katsoa avoimin mielin.

 

 

Näiden lisäksi meillä on juuri kesken Oikeutta Gabriel Fernandezille (Netflix), joka on kaikessa hirveydessään todella tärkeä dokumenttisarja. Tapaus muistuttaa Suomessa uutisoidusta Vilja Eerikan tapauksesta, sillä tässäkin tapauksessa vanhempien pahoinpitely on julmaa, pitkäkestoista ja epäinhimillistä. Samaan syssyyn selviää, että lastensuojelu on jättänyt pienen Gabrielin täysin oman onnensa nojaan. Huhheijaa. Todella herkälle ihmiselle en suosittelisi tätä sarjaa, mutta luulen, että tapaus saa vahvemmankin ihmisen herkistymään.

Kommentoi alas sun lempparikirja tai -sarja!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *