Hae
Rosa Camilla

Mennään naimisiin: hääjärjestelyiden aloittaminen

Täällä ollaan jo aivan tohinoissamme vuoden päästä koittavista hääjuhlista, vaikka hirveästi ei vielä konkreettisia asioita voi, tai uskalla tehdä. Toivoitte aiemmassa hääpostauksessani juttuja erityisesti häiden järjestämisestä, ja vaikka meikistä, kampauksista ja kaikesta muustakin olen varmasti myös kirjoittelemassa (believe me, juttua kyllä riittää jos vaan jaksatte kuunnella), niin aloitetaan ihan sieltä alusta.

Ajatus häiden järjestämisestä saattaa tuntua äkkiseltään jopa ahdistavalta. Koristeet, mekot, ohjelmat, menut, hotellit… Mitä jos kuitenkin käytäisiin vain kahdestaan maistraatissa, ja syötäisiin perheen kesken illallista Rossossa? Ihan hyvä vaihtoehto nimittäin sekin, mutta ei kannata pelästyä!

 

Mitä me ollaan jo tehty nyt vuotta ennen juhlapäivää?

 

1. Asiat järjestykseen

Sen lisäksi, että aloimme pohtimaan hääpäivälle sopivaa vuodenaikaa, sekä itse hääpäivää, aloin myös googlaamaan vahvasti kaikkea häihin liittyvää. Olen ollut vain yksissä häissä koko ikäni aikana, eli en häistä sen kummemmin tiedä tuon taivaallista. Opeteltavaa ja pohdittavaa on siis paljon, mutta informaation tulva sekä inspiraation lähteiden määrä on kuitenkin osittain jopa hämmentävä. Ei kuitenkaan ole hirveän fiksua aloittaa kattauksen suunnittelusta, jos ei juhlapaikkaa ole vielä edes vahvistettu.

Suurin apu itselleni heti alusta lähtien on ollut netistä bongaamani Tahtoo.fi -verkkopalvelu! Palvelu on täysin ilmainen (muutamaa ominaisuutta lukuunottamatta), ja se tarjoaa välineet to do-listan ylläpitämiseen, budjetin hallinnoimiseen, vieraslistojen ylläpitämiseen – ja jopa vieraiden ilmoittautumiseen! Kaasoille ja bestmaneille voi antaa hääsivulle oikeudet, sekä nimetä heille omia tehtäviään, minkä lisäksi palvelussa voi luoda oman sivuston, jonne kerätään ohjeet, ohjelma sekä muuta kivaa vieraita varten. Olen aiiivan fiiliksissä, sillä saamme sivuston kautta hoidettua esimerkiksi vieraiden ilmoittautumisen. Helposti, mukavasti ja tyylikkäästi.

 

2. Hääpäivän päättäminen ja hääpaikan varaaminen

Kevät? Talvi? Syksy? Kesä? Toisaalta, jos hääpaikka on ehdoton, saattaa hääpäivä määrittyä osin sen suhteen, miten kyseinen paikka on vapaana. Meillä oli mielessä päiviä, mutta harmillisen vähän hääpaikkoja. Ei haluttu pitää juhlia liian kaukana keskustasta, jotta päivä olisi vanhemmille sukulaisillemme mahdollisimman mukava, eikä aikaa kuluisi turhaan matkustamiseen. Toisaalta emme halunneet myöskään juhlapaikkaa jonka vuokra nousisi pilviin, sillä rahallisesti haluamme panostaa enemmän ruokailuun.

Hääpaikan kanssa pitää pohtia myös käytännön järjestelyitä – haluatteko, että tarjoilut valmistetaan paikan päällä, vai haluatteko erillisen pitopalvelun huolehtimaan ruokailusta? Molemmissa on nimittäin puolensa, sillä pitopalvelun suhteen voi hankkia vapaammin juomia ja muita omia herkkuja juhliin, maksetun tarjoilun lisäksi, mutta toisaalta siivoaminen ja ruokailuvälineiden vuokraus saattaa jäädä hääparin vastuulle. Jos tilavuokraukseen kuuluu ruokailu, se tarkoittaa yleensä myös juomien ostamista suoraan juhlapaikan ravintolasta, mikä nostaa tietysti hintaa, mutta siivoaminen ja tarjoilut hoituvat siinä tapauksessa kivuttomasti ”talon puolesta”. Puolensa ja puolensa siis!

Hääpäivämme määrittyi lopulta sen suhteen, mitä päiviä valitsemalla hääpaikallamme oli vielä ensi vuodelle vapaana, ja osoittautui muutenkin täydelliseksi päivämääräksi kummankin kannalta. Juhlapaikkojen suhteen kilpailu on raakaa, joten haluamansa tilan ja päivämäärän suhteen pitää olla nopea, tai vähintäänkin joustava – ensi vuodenkin lauantait alkavat olla jo täyteen varattuja.

 

3. Save the date-kutsujen lähettäminen

Enhän minä malttanut istua aloillani, vaan väkersin save the date-kutsut heti, kun vaan juhlapaikka ja päivämäärä varmistuivat! Minun mielestäni kyseessä on ihana perinne, jolla on kiva ilmoittaa myös ihan lähisukulaisille, että hääpäivä on nyt muuten päätetty. Tulee itsekin aina innostuttua, kun näkee kortin killumassa vanhempien jääkaapin ovessa, haha!

Kutsukortteja voi teettää monella eri tavalla. Valmiin kuvatiedoston voi painattaa esimerkiksi iFolorilla kuvapaperille, jos on käsistään näppärä, mutta googlaamalla löytyy monia graafisen suunnittelun ammattilaisia, jotka suunnittelevat mielellään erilaisia kutsu- ja ohjelmakortteja häihin. Useimmilta saa myös painatuksen lisähintaan, eli kortit tupsahtavat kiltisti postiluukusta jonain päivänä. Toisaalta joistakin verkkokaupoista saa tilattua kortteja myös valmiilla pohjalla, joihin määritellään erikseen omat tekstit ja päivämäärät. Riippuu ihan siis siitä, mitä itse korteilta haluaa, ja mikä on budjetti.

Meidän tapauksessamme suunnittelin ja toteutin tein meidän korttien pohjan Adobe Photoshopilla, ja teetin pohjasta kortit Granolla. Heidän verkkokaupassaan oli hirveästi erilaisia kartonkeja, mistä valita, minkä lisäksi ohjeet kuvatiedoston luomiseen ja lähettämiseen olivat selkeät. Hintaa tuli noin 50 kutsukortin paketille noin 50 euroa, postikuluineen, eikä se minusta ole yhtään huono hinta! Enemmän ärsytti maksaa pelkistä postimerkeistä lähes sama hinta…

 

4. Hääpuvun, koristelun ja teeman pohtiminen

Kun paikka ja päivä on päätettynä, saa alkaa ideoimaan kaikkea muuta turhaa – eli teemaa, koristeluita ja tietysti sitä MEKKOA. Teemaahan on hyvä miettiä jo save the date-kortteja suunnitellessa (jos haluaa siis olla täysin orjallinen jollekin tietylle tyylille), mutta sen ympärille voi suunnitella oikeastaan kaiken ruuasta vaatteisiin, kukkiin ja kiharoiden kokoon.

En halua vaikuttaa täysin bimbolta, koska oikeasti otan koko homman rennosti, ja tärkeimpänä pidän hyvän ruuan lisäksi hyvää tunnelmaa, mutta tavallaan olen miettinyt teemaa jo aika paljonkin. Meillä tulee olemaan koleat syyshäät, joten haluan syksyn näkyvän myös koristeissa vahvasti. Kirjoittelen tästä varmasti lähempänä vielä lisää, mutta meidän häissä ei todennäköisesti tule olemaan esimerkiksi ruusuja laisinkaan.

Mekosta en sitten tiedä, kun senkin suhteen vähän kaikki kelpaa. Oikeasti. Haluaisin merenneito-siluetin, mutta oikeastaan en, koska perinteinen A-linjakin on todella kaunis. Pitsikin on kaunista, mutta niin myös satiini ja sifonki. Yritä siinä sitten miettiä, että mikä on just se mekko, jossa tunnet olosi maailman kauneimmaksi. Huh. Kävimme itseasiassa sovittamassa siskojeni kanssa jo muutamia mekkoja, ja myyjä kertoi, että on hyvin tavallista aloittaa mekon metsästys vuotta ennen juhlia. Ei kannata siis miettiä, että on ”liian aikaista”, sillä toistaiseksi olen oppinut sen, että häiden kanssa ei taida mikään olla liian aikaista… Haha!

 

Postauksen kuvat @ Pexels.com

Ihanaa leijua pienessä ”hääkuplassa”!

Yksi kommentti

  1. theWHAT kirjoitti:

    En malta odottaa teidän juhlia ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *